Terugblik 2019

Eén jaar geleden maakte ik voor het eerst een visionboard. Ik visualiseerde hoe 2019 eruit moest komen te zien. In deze post blik ik terug op 2019 aan de hand van mijn visionboard.

‘Travel’

In 2019 wilde ik meer van de wereld zien en met name eens naar een ander continent. Ik bezocht de steden: Kopenhagen, New York, Hamburg, Berlijn en Boedapest. Over New York schreef ik al uitgebreid in deze post. In Kopenhagen kwam ik vooral tot rust en in Hamburg en Berlijn was ik eigenlijk te kort omdat ik dit propte in een roadtripje. En in Boedapest sloot ik 2019 af. Helaas wel met veel regen. Ik schreef ook Bali op mijn visionboard. Azië lijkt me geweldig om te zien, maar ‘even’ op vakantie naar Bali doe je niet zomaar. Of wel, maar zo iemand ben ik niet;).

Het vele vliegen vond ik ingewikkeld. Het brengt me op plekken die ik wil zien en ontdekken, maar is slecht voor het milieu en slecht voor mijn mentale gesteldheid. Ik schrijf er niet vaak over maar ik heb een hekel aan vliegen. Ik vind het doodeng en zit altijd met klamme handjes in het vliegtuig. Hetzelfde heb ik jaren gehad (en nog steeds weleens) met autorijden. Altijd als ik op het vliegveld ben denk ik ‘waarom doe ik dit?’ Nou dat weet ik eigenlijk ook wel, want als ik een ticket boek is dat altijd nog zó ver vooruit dat ik nog niet nadenk over mijn vliegangst.

In september ging ik samen met mijn vader en tweelingbroer een weekend naar Texel. Mijn vader heeft een Volkswagen camper en hier sliepen we met z’n drieën in. Het was jaren geleden dat we met zijn drieën op vakantie gingen met de camper. Het was fijn om tijd met z’n drieën door te brengen, net zoals ‘vroeger’.

Ook hield ik drie keer een logeerpartijtje met mijn moeder. Twee keer op de boerderij en één keer bij mij. Altijd als ik samen met mijn moeder ben weet ik weer waar al mijn creativiteit en liefde voor Abba en Mama Mia vandaan komt.

terugblik 2019

New York, het Volkswagen busje van mijn vader en Superkilen in Kopenhagen. 

‘Coaching’ ‘find a dreamjob’ ‘Sterk naar je werk’ en Teamwork’

Deze woorden horen bij elkaar. Ik zat (eigenlijk al in 2018) in 2019 niet meer op mijn plek bij mijn ex-baan (haha). Wat ik wel wilde was een groot raadsel. Op 12 januari ging ik voor het eerst naar loopbaancoaching. En op 19 juni voor het laatst. In de tussenliggende maanden begon ik weer met bloggen, vond ik een nieuwe baan en leerde ik een heleboel dingen over mijzelf. Ik leerde dat ik moeilijk van het proces kan genieten en gelijk bij het resultaat wil zijn, leerde praten met moeilijke stemmetjes in mijn hoofd en leerde om aan de slag te gaan en om mijzelf en mijn ideeën serieus te nemen.

Mijn nieuwe baan begon in mei en was compleet anders van alles wat ik ooit had gedaan. De eerste weken waren dan ook vooral uitvogelen en veel handjes schudden. Ik vergat vaak te vragen wat mensen deden bij de grote organisatie waar ik werk, omdat ik zo gewend was dat iedereen dezelfde functie had. Opeens zag ik ook wat hiërarchie in een organisatie betekende en moest ik op een heel andere manier samenwerken in een team van zes. Het teamwork ging niet altijd soepel en ik dacht vaak ‘waarom ben ik nou altijd zo moeilijk’. Maar kon deze gedachte omdraaien door alles wat ik leerde bij coaching en ging erover in gesprek in plaats van het zo groot te maken dat erover praten niet meer zou kunnen.

In 2019 was het mijn doel om sterk naar mij werk te gaan. Toen nog niet realiserende dat ik eigenlijk het liefst andere mensen op weg wil helpen met om (opnieuw) sterk naar hun werk te gaan. Normaal zou ik bij zulke ideeën denken, het is te groot en te moeilijk. Maar nu maakte ik het concreet en schreef me in voor een post-hbo die op 23 januari al begint.

‘Sterk en fit’ ‘Balans’ ‘Yoga’ ‘Boksen’

Ik denk dat 2019 het jaar was dat ik meer in balans was dan ooit. Dit kwam omdat ik werkte aan mijn mentale kant bij coaching en ging sporten voor de lol. Niet meer voor een ideaallijf of wat dan ook. Hierdoor sportte ik vaak drie keer per week en kon ik er ook nog van genieten. En als dit niet lukte was ik niet boos op mijzelf of ging ik helemaal niet meer. Boksen, yoga, fitness en zwemmen waren de sporten die ik allemaal deed in 2019. In 2019 voelde ik me de meeste dagen sterk en fit en daar ben ik trots op.

‘Daten’ ‘Romantiek’

Hier wilde ik in 2019 bewust bij stil staan en dit is behoorlijk gelukt. Alle stedentripjes maakte ik samen met le boyfriend. Ik denk ook niet dat iemand anders mijn vliegangst kan hendelen, haha. Maakten we bewust tijd voor elkaar en zeiden we het tegen elkaar als dat niet zo was.

‘Slow fashion’ ‘investment pieces’

In 2019 kocht ik in de maanden januari, februari en maart geen enkel kledingstuk. Mensen die mij kennen snappen dat dit vrij uniek is. In de maanden daarna maakte ik alles goed, maar probeerde ik wel bewust te kopen en voor kwaliteit te kiezen en niet voor hoeveelheid. Dit ging niet altijd goed en soms bestelde ik opeens (haha) voor 500 euro kleren om mijzelf vervolgens te vervloeken. A) omdat ik deze actie daadwerkelijk had uitgevoerd en B) omdat ik alles mooi vond en dus wilde houden, maar dat mocht niet van mijzelf dus ging bijna alles terug.

‘Vega’ en ‘Vegan’

Eind 2018 werd ik vegetariër en in 2019 leerde ik daar helemaal mee omgaan. Waar ik het eerst moeilijk vond om dit aan te geven, werd het een gewoonte en hielden mensen om mij heen zelf rekening met me. Dit vond en vind ik echt heel lief! Ik probeerde een maand vegan te eten, maar kon de kaas en chocola niet weerstaan en vond het gedoe. In 2020 ga ik dit sowieso nog een keer doen, maar dan écht. En dan ook iets beter uitgedacht en niet op de laatste dag van de maand bedenken dat ik de volgende maand vegan ga eten. Nogmaals: dit kan vast, maar is niks voor mij.

‘Vrienden zien’

Deze staat er niet op, maar hoort wel bij 2019. Ik kan me schamen voor het feit dat ik de mensen om mij heen kan verwaarlozen. Ik ben gezegend met leuke, lieve en fijne mensen om mij heen. Maar reageer soms gewoon niet op berichten die ik krijg. Neem niet het initiatief om iets samen te ondernemen. In 2019 probeerde ik dit meer te doen en dit leidde in heel wat leuke en spontane afspraken en mooie momenten waar ik met een glimlach aan terugdenk.

2020… 

En 2020? Daar heb ik nog geen visionboard voor gemaakt, maar dat ga ik wel doen. Wat daar in elk geval op komt te staan is skiles nemen en op skivakantie gaan. Want ik heb ook geleerd dat ik liever mijn tijd en geld besteed aan iets nieuws leren en daarmee nieuwe avonturen aanga, dan een volle kledingkast.

Share:

4 Reacties

 1. Andra
  27 december 2019 / 14:28

  Leuk Tessa om te lezen, een goed 2020 alvast gewenst, liefs Andra

 2. Sjoukje
  27 december 2019 / 20:26

  Wat een mooi jaar!

 3. Wendy
  8 januari 2020 / 16:05

  Veel mooie stappen gezet Tessa!. Leuk om te lezen. Benieuwd hoe je visionboard voor 2020 er uit gaat zien en wat 2020 je gaat brengen. Vast weer een schitterend jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.